czwartek, 30 marca 2017

Domowe musli







Na sklepowych półkach znajdziemy przeróżne musli, ale warto pokusić się o zrobienie własnego. Z pewnością będzie ono zawierało mniej cukru a poza tym dostosujemy jego skład do swoich preferencji smakowych. Dlatego poniższy przepis traktujcie jako inspirację ;)

Składniki: 130 g płatków owsianych, 130 g płatków gryczanych, 80 g pestek słonecznika, 80 g pestek dyni, 40 g siemienia lnianego, 40 g wiórków kokosowych, 40 g płatków migdałowych, 1/2 szklanki pistacji, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 łyżek wody, 2 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 190 ℃. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki i rozłóż je na blasze. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Po 10 - 12 min. przemieszaj, po kolejnych 5 - 7 minutach (musli ma być lekko brązowe) wyjmij blachę z piekarnika. Odczekaj aż musli ostygnie, następnie przełóż do słoika i szczelnie zamknij.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz