Składniki: 2 jajka, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki żytniej razowej, sól, 1/2 łyżeczki masła klarowanego, 1/2 opakowania serka wiejskiego 3%, 1/2 łyżeczki miodu, kiwi.
Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy lekko widelcem i dodajemy wodę,sól oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni i wylewamy na nią jajka z mąką. Smażymy kilka minut - aż omlet się zetnie. Serek mieszamy z miodem. Kiwi obieramy i kroimy np. w kostkę. Gdy omlet jest gotowy przekładamy go na talerz, rozkładamy na nim serek wiejski wymieszany z miodem i posypujemy pokrojonym kiwi.
Nie jadam jajek, ale pomysł ,,na wierzch" ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńSuper wersja :) żytniego jeszcze nigdy nie robiłam, ale omlety bardzo lubię. Zazwyczaj dość długo ubijam jajka na puszystą pianę i dopiero pózniej delikatnie mieszam z mąką, wychodzi bardziej biszkoptowy :)
OdpowiedzUsuń