poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Mazurek jogurtowo-pomarańczowy




Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki otrębów owsianych, 1/4 szklanki orzechów laskowych i migdałów, 3 łyżki pestek dyni, 4 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 dojrzałe banany, 2 jajka, 2 pomarańcze, 1 galaretka pomarańczowa, 300g jogurtu naturalnego 2,5%.

Przygotowanie: Płatki owsiane, otręby, orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz siemię lniane wsypujemy do miski. Dodajemy 2 jajka i mieszamy. Następnie dodajemy banany (rozgniecione widelcem) oraz otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wykładamy do okrągłej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do tężejącej galaretki dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na wystudzony spód. Dekorujemy według własnego pomysłu.

Ja w pierwotnej wersji miałam zamiar udekorować pomarańczami ale obawiałam się, że jak puszczą sok to masa nie będzie chciała tężeć. Wybrałam więc wersję dekorowania morelami
i żurawiną. Ale kiedyś spróbuję z pomarańczami, wtedy będzie bardziej prawdziwie pomarańczowy mazurek :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz